Mit jelent a Demeter-védjegy?


Demeter védjeggyel minősítik világszerte a biodinamikus gazdaságokat és az azokban előállított termékeket. A biodinamikus gazdaságok működése nem csak a természettel van összhangban, hanem a kozmosszal is. A vetésnél, aratásnál és termesztési munkáknál a csillagok, a Nap és a Hold állását is figyelembe veszik. Rudolf Steiner tárta fel a biodinamikus gazdálkodás összefüggéseit a múlt század elején, és ezzel lehetőséget mutatott az embereknek, hogy miként hasznosíthatják a legkülönbözőbb formákban a kutatásaiból származó ismereteket. Azóta a biodinamikus gazdálkodás megközelítési módja az egész világon elterjedt, ma 38 országban kb. 100.000 hektár földterületen folytatják ezt a mezőgazdálkodási módot.


A biokozmetikumokra vonatkozó Demeter-irányelvek azt írják elő, hogy a termékek víz- és ásványi anyag mentes összetevői 90 %-ának ellenőrzött biodinamikus gazdálkodásból kell származnia. A maradék 10 % származhat ellenőrzött biotermesztésből is. Az emulgátoroknak is természetesnek kell lenniük, és úgy kell feldolgozni azokat, hogy a lehető legnagyobb mértékben megtartsák biológiai állapotukat. Sókat, vizet és ásványokat nem értékelnek. Génmódosítás és a nanotechnológia kizárt.

A Martina Gebhardt termékek minőségi irányelvei


• A termékek 100%-ban természetes alapanyagokból készülnek
• A termékek nem tartalmaznak semmiféle kémiai szintetikus alapanyagot, természet azonos alapanyagot, tenzidet, glicerint, titán-dioxidot, tartósítószert. A krémek és a tejek nem tartalmaznak alkoholt sem.
• Kizárólag olyan alapanyagokat használnak fel, amelyek miatt nem kínoznak és ölnek meg állatokat.
• Az alapanyagok több mint 95%-a ellenőrzött biogazdálkodásból vagy Demeter-minősítésű termesztésből származik
• Egyedülálló, saját módszerrel előállított spagírikus esszenciák
• A termékek előállítása biodinamikus ritmusok alapján történik
• Minden termék Demeter-minősítésű

Mi a Nemzetközi Demeter, a Demeter-International?


A Demeter International a világ 43 országának 4215 farmgazdaságát tömörítő, hivatalosan bejegyzett világszervezet, mely ily módon több, mint 128 ezer hektár – 2008 júliusi adatok – biodinamikus módon megművelt és Demeter  minősítésű termőterületet jelent A Demeter a legrégebbi védjegy, mely e speciális ökológiai gazdálkodásból származó termékek megjelölésére szolgál, 1928-ban alapították. A Demeter márka tehát biodinamikus gazdálkodásból származó termékeket jelent, mely gazdálkodási mód alapítása 1924-ben történt, és Dr. Rudolf Steiner nevéhez fűződik. A biodinamikus termékek élelmiszerminősége és biztonsága messze túlmutat az ökológiai mezőgazdaság egyéb módszerein, szemléletében és gyakorlati szigorúságában az egyik legkövetkezetesebb éslegelőrehaladottabb ökológiai gazdálkodási mód.
Bár a nemzetközi Demeter mozgalom már közel 80 éves, és minden földrészen és szinte minden országban képviseltette magát, a nemzetközi szervezet csak 1997- ben jött létre, pontosan azzal a céllal, hogy a laza szerveződésű különböző nemzeti szintű biodinamikus szervezetek között egy szorosabb együttműködést valósítson meg mind jogi, gazdasági, mind a szellemi – spirituális szinten. Jelenleg a Nemzetközi Demeternek 18 tagszervezete van. A tagszervezetként való felvétel feltétele, hogy a szervezetnek működő Demeter ellenőrzési-minősítési rendszerrel kell rendelkeznie. Azok az egyesülések, szervezetek, melyek egyébként egyetértenek a Demeter céljaival, de minősítő ellenőrzőrendszerrel nem rendelkeznek, vendég tagságukat kérhetik a Nemzetközi Demeterbe.

A Nemzetközi Demeter főbb céljai


1. A Demeter termékek világkereskedelmében egységesen elfogadott Nemzetközi Demeter Irányelvek (mint szabványok) kialakítása, fejlesztése és elterjesztése mint minimum feltétel a termékek előállítása, feldolgozása tekintetében.
2. A Demeter Védjegy nemzetközi regisztálása és védelme.
3. Minősítő szervezettel nem rendelkező országokban a Demeter farmok és feldolgozó üzemekellenőrzése és a Demeter Minősítő Tanúsítványok kiállítása.
4. A Demeter ellenőrző – minősítő rendszerek harmonizálása nemzetközi szinten.
5. Biodinamikus szemlélet és gazdálkodási mód képviselete és szélesebb körű megértésénekelősegítése fontos nemzetközi fórumokon.
6. Nemzeti szintű Demeter szervezetek létrejöttének segítése világszerte.

A Biodinamikus Közhasznú Egyesület mint a magyarországi biodinamikus mozgalom képviselője 2007 májusától kezdve a Demeter International vendég státuszú tagja. A Biodinamikus Mezőgazdaság egyébként több ponton pozitívan eltér az EU 2092/91sz. rendeletétől. Például a farm átállítása konvencionálisról biodinamikus gazdálkodásra csak a farm teljes átállításával történhet, nem elegendő, ha csak annak egy része áll át. A vásárolt (és nem saját előállítású) bio-takarmányok aránya nem haladhatja meg a 20 %-ot. A biodinamikus gazdaság egy jövőorientált és a jövőért felelősséget vállaló gondolkodási és gazdálkodási módot valósít meg mind a természeti folyamatok mind az üzemszervezés és gazdálkodás szempontjából. Ez azt jelenti, hogy a farmnak fokozatosan ún. “farm organizmussá” kell válnia. Ez a folyamat feltételezi a megfelelő szintű folyamatos trágyázást, a fajták egymást kiegészítő sokszínűségének fenntartását és növelését. A gazdának kötelessége a gazdaság élettel telítettségének fokozása. A borjak szarvtalanítása tilos a biodinamikus gazdálkodásban. A biodinamikus preparátumok használata valamint a természeti és kozmikus ritmusok figyelembevétele jelentős hangsúlyt kapnak. (A biodinamikus preparátumok növényi és ásványi szubsztanciák,melyeket speciálisan állati burkokban meghatározott ideig és körülmények között érlelnek, s melyek nagyon kicsi homeopatikus mennyiségben felhasználva megfelelő hatást fejtenek ki a talajra, a trágya minőségére, a növényi növekedésre és termékenységre.)

További információ: www.demeter.net


Közvetlen kapcsolat a Demeter Internationalhoz : info@demeter.net


Magyarul: a Biodinamikus Közhasznú Egyesületnél:  Tel: 06 1 200 7867, Email: info@biodin.hu